tjugohundratretton - teve&film

Ternan satte ihop en finfin lista som fokuserar på det gångna årets film och teve så jag snodde den. 

 

Årets film?
Okej kan erkänna redan nu att jag att jag var tvungen att gå in och kolla min rating history för att komma ihåg vilka filmer jag sett detta året. Det är inte så att det har varit ett dåligt år på något sätt men jag är verkligen värdelös på att rabbla filmer jag sett, (hatar därför frågan "sett nån bra film på sistone?" för jag har aldrig nåt svar). Men efter lite efterforskningar kommer jag fram till följande filmer (kan inte bara välja en):
Catching Fire, Pacific Rim, Gravity. 

 

Årets serie?
Game of Thrones är alltid bra och så även i år. Även Girls hade en bra säsong och min favvis The Newsroom levererade mycket bra. Upptäckte även nya serien som Orphan Black, Mr Selfridge och Orange is the New Black, rekommenderar alla starkt. Om Tatiana Maslany (som spelar åtta olika karaktärer i Orphan Black) inte förtjänar en Emmy så gör ingen i världen det.

 

Årets besvikelse?
Var inte överdrivet förtjust i Star Trek - Into Darkness. Tycker väldigt mycket om den första filmen men uppföljaren nådde inte upp till den över huvudtaget. Downton Abbey hade en rätt tråkig säsong också.

 

Årets mest förtjänta Oscar?
Älskar Jennifer Lawrence men jag måste svara Anne Hathaway här. Hennes insats i Les Miserables var helt otrolig (särskilt den här scenen).

 

Årets minst välförtjänta Oscar?
Chris Terrio för bästa manus efter förlaga. Borde ha gått till Stephen Chobsky för Perks of Being a Wallflower. Den var iofs inte nominerad vilket är det sämsta med 2013's Oscarsgala över lag, att man helt förbisåg 2012's bästa film.

 

Årets upptäckt?
Shailene Woodley, vilken jävla stjärna hon är. Samt Cloud Atlas, som visserligen kom ut 2012 men jag såg den inte förrän 2013. Vet inte varför men jag avgudar den filmen, trots att den är lite antiklimatisk och pretentiös. 

 

"Gamla" filmer som jag "äntligen" sett?
Léon, (hela) När Lammen Tystnar, Terminator 1&2, The Freedom Writers, Ferris Bullers Day Of, Heathers, Fast Times at Ridgemont High (sög dock, se inte den), There Will Be Blood, Gudfadern, The Fighter, The Crow, 127 Timmar, Pearl Harbour, The Departed och Jerry Maguire. Samt en massa till men kan inte riktigt förmå mig att kalla filmer som kom efter 2010 för "gamla".

 

Bästa biokvällen?
Hunger Games-night tror jag. 5 timmar bra film. Tyckte även Iron Man 3 var underhållande och 2013's största guilty pleasure Fast & Furious 6 levde upp till förväntningarna.

 

Årets soundtrack?
Eftertextlåten till The Hobbit - The Desolation of Smaug. Lyssna här och njuuut.

 

Årets uppenbarelse?
Att jag har blivit en lat filmtittare... Har flera gånger valt att se serier eller dåliga, lättsamma filmer i stället för att engangera mig i någon seriös film. Inte för att det är fel på något sätt men det var lite av en uppenbarelse att se hur mitt filmbeteende förändrats. Typ.

 

Årets gråtfilm?
Catching Fire. Varenda scen med Effy gjorde mig tårögd, snacka om karaktärsutveckling. Såg även ung-och-kär-cancer film som heter Now is Good. Given tearjerker som funkade väldigt väl på mig, grät sönder.

 

Årets theme song?
Cloud Atlas. Både theme song och the Cloud Atlas sextet.

 

Årets besvikelse 2?
Ledsen alla Håkan-lovers men jag fatta faktiskt inte riktigt grejen med Känn Ingen Sorg. Gullig, välgjord film men tyvärr inte värd all den hype den fått. Tror mycket beror på att jag inte är insatt i musiken och därför inte känner en så stark koppling, och med den utebliven återstår bara en helt okej kärleksfilm/coming of age-story.

 

Årets saknad?
Kommer för evigt sakna att det inte kommer ut någon ny film i Harry Potter-sviten...

 

Årets mest sedda film?
Finns faktiskt inte så många filmer jag ser flera gånger. Men såg nog Perks of Being a Wallflower mer än en gång och Cloud Atlas såg jag åtminstone 3 ggr.

 

Om Seth MacFarlane gick över gränsen på Oscars?
Vet inte om gå över gränsen är rätt uttryck för vad jag tycker om hans insats. Gå över gränsen i tråkighet kanske i så fall. Hyfsat ofräsch humor och inte något vidare över lag.

 

Om han borde hosta igen 2014?
Nej. Men ser gärna typ Tina Fey&Amy Poehler eller Neil Patrik Harris eller Ellen Degeneres eller någon. Drömmen hade varit om någon av de youtube-reviewers jag följer hade hostat! Blir nog årets tips, skit i alla pretentiösa recensenter på typ Sydsvenskan och DN och SVT och börja följa några på Youtube i stället. För tillfället följer jag Jeremy Jahns, Chris Stuckmann, The Schmoes och Tom Chatalbash. Ja jag vet, en jäkla korvfest är det så under 2014 ska jag se till att hitta några grymma kvinnliga recensenter att följa också.


tjugohundratretton

Den här bloggen har legat i dvala i över ett halvår och hur förutsägbart det än är så tänkte jag att jag kanske skulle börja använda den igen nu det kommande året. Och för att inleda denna nya blogg-satsning (....) börjar jag med att summera det gångna året med random blogglista, ackompanjerad av årets photobooth-skörd (snor det rakt av från dig Ellen).

(Inledde året med att traggla nån hemtenta i Mediaanalys. Tur för mig att lärare valde att bara godkänna alla rakt av för min blev rätt värdelös)
 

”Gjorde du något i år som du aldrig har gjort förut?”
Jag fick betalt för ett journalistiskt "knäck" för första gången. Visst, det var "bara" 200 kronor och "bara" ett Ipad-magasin men ändå, cash is king. Och jag flög själv för första gången, först från Stockholm till Kalmar och sen tur/retur till Berlin.

 

(Oklar bild, men den första som tagits efter att jag kommit tillbaka till lägenheten i Kalmar efter julen. Januari verkar ha varit en hård månad)
 

”Hur har ditt 2013 varit?”
Helt okej. 2012 var bättre. 2013 har varit ganska svängigt, dels jätteroligt då jag t.ex. haft praktik och gjort roliga resor men dels rätt dåligt då en massa grejer har varit knas och jag själv ställt till en del kaos för mig själv. Hela året har dessutom varit präglat av en ständig oro för framtiden i och med att mer än hälften av min utbildning var färdig. Men allt som allt har det varit ett rätt bra år, kanske inte i skolan och (icke-existerande) arbetslivet men har haft väldigt roligt på fritiden.

 

(Firade sista dagen på praktiken på Kamera&Bild i Stockholm) 

 

”Blev du kär i år?”
Nej.

(Dödsförkyld+flygresa från London i ryggen+12h tills jag skulle åka upp till Stockholm i en månad)
 

”Vilket datum från 2013 kommer du aldrig att glömma?”
Tror faktiskt inte att 2013 hade ett sånt där specifikt datum jag kommer komma ihåg, jag hade en massa svinbra dagar men ingen som stack ut som sjukt mycket bättre än alla andra. Men kommer alltid minnas min midsommar på Gotland, Emmabodafestivalen 2013, Berlinresan och en massa till.

 

”Vad är din största framgång 2013?”

(Årets Bästa Utklädnad på Fyllan i Villan och Årets Fotograf på Kaktusgalan, bildern snodda av Malin. tack för lånet)
 
Jävligt viktiga segrar. 
 
(Massa sol på midsommar)

 

”Bästa köpet?”
Har inte direkt köpt något sådär jättefett. Lite fina kläder kanske, mitt 50mms objektiv och den här tjusiga bokhyllan som jag snickrade ihop i april:

 

”Vad spenderade du mest pengar på?”
Mat. Alkohol. Resekostnader.

 

”Gjorde någonting dig riktigt glad?”
En massa. Monday Funday var ett trevligt tillskott det här året till exempel.

 

(På väg till annan kul grej, nämligen Gotlandsbesök. Jävlans va solbränd man kunde vara då)
 

”Vilka låtar kommer att påminna dig om år 2013?"
Safe&Sound - Taylor Swift
Bones - MS MR
Allt på Veronica Maggios senaste album
I See Fire - Ed Sheeran
Wake Me Up - Avicii

 

”Vem har umgåtts mest med?”
När jag inte sover eller bajsar har jag mest varit med den här. Verkligen typ hela tiden:

 

”Har du haft ett förhållande under 2013?”
Se föregående fråga. Höhöhö. Nä det har jag inte. Svårt att förstå hur alla lyckats motstå den här goa morgonutsikten alltså:

 

"Har du lärt känna någon ny under 2013?"
Ja! Supersnällasilver-Zara och min stjärnsyster Sevgi (låter aslök men vi är faktiskt födda exakt samma dag så då får man säga sånt lame)

 

(På väg till regnigt Gardenparty i augusti? September?)
 

”Är det något du saknade år 2013 och vill ha tillbaka år 2014?”
Roliga praktiska kurser i skolan. (R.I.P Video och Radio 2)

 

(Satt i och för sig i tevestudion en eller två dagar under Digital Publicering men det räknas inte, skitkurs)
 

”Vad gjorde du på din födelsedag?”
Såg ut såhär: 

 
Och det jag gjorde var att först finstäda hela lägenheten, sen ha perfekt förfest med en massa personer och sen gå ut på Palace. Blörk. Kan i efterhand ångra att vi gick dit för förfesten hemma i lägenheten var så mycket bättre. Så det är väl något jag bara lärt mig om igen år 2013, förfesten är alltid bäst.
 

”Finns det något som skulle kunna ha gjort ditt 2013 bättre?”
Att jag fick ett sommarjobb. Och att jag fick reda på om jag fått nån praktik innan året tog slut.

 

(Köpte den här klänningen 2013. Och gick sönder de skorna, mina allra bästa, ni saknas mig)
 

”Vem saknade du?”
Elias. Som tur är så kunde jag åka och hälsa på honom i Berlin en runda plus att vi fick två fina veckor i Emmaboda tillsammans. Men mycket tid i sär ändå.

 

(Senast tagna bilden. Iklädd glasögon som jag just insett att jag behöver och i sängen jag har här hemma hos päronen)
 

”Vad vill du säga till dig själv inför 2014?”
Diska i tid, det är skitjobbigt och svårt att bli av med en bananflugeinvasion. Och skaffa ett sånt där liftkortsgummiband till dina nycklar, klantskalle.

 


RSS 2.0